Tibetan Language for Beginners

Afternoon lessons: 12 lessons of 3 hours (14:00 – 17:00hrs)
Beneficiary Group: Any Tibetan who wants to study Tibetan, Tibetan speakers and non-Tibetan speakers.
Language medium: English or Tibetan
Focus: Reading, writing and grammar.
Teacher: Tenzin Norbu
Course materials: “Tibetan Language for Beginners” by Silvia Vernetto and Tenzin Norbu, 2007.
Teacher’s Profile: Tenzin has graduated from College for Higher Tibetan Studies, Tibet.
Evening lessons: 12 lessons of 2 hours (19:30 – 21:30hrs)
Beneficiary Group: Non-Tibetan speakers
Language medium: English
Focus: Modern spoken Tibetan, grammar rules. Writing and reading are optional.
Teacher: Kalsang Norbu
Course materials: Manual of Standard Tibetan: Language & Civilization. By Nicolas Tournadre and Sangda Dorje. Snow Lion Publications, New York, 2003.
Teacher’s Profile : Kalsang Norbu obtained Acharya degree from Tibetan Higher Institute at Sarnath, India in 1999 and Advanced Master degree from Leiden University in 2002. He is currently studying for his PhD at the same University. In Sarnath, he has studied Tibetan grammar, art of poetry, literature and history


Short Introduction to Tibetan Buddhism and Tara Puja
by
Lama Geshe Konchok Lhundup

Lama Geshe Konchok LhundupDe eerwaarde Lama Geshe Konchok Lhundup kortweg Geshe-La is in 1929 geboren in Tibet. Op zijn zestiende werd hij tot monnik gewijd en deed hij zijn intrede in het klooster.
Om aan de Chinese bezetting en onderdrukking te ontkomen vluchtte hij met vele monniken en andere Tibetanen 1959 naar India. Daar bracht hij zijn tijd door met de wederopbouw van een kloosteruniversiteit waar Tibetaanse monniken in ballingschap hun studie kunnen voortzetten. In 1976 slaagde hij als Geshe Lharampa, de hoogste graad die een Boeddhistische monnik kan behalen. Daarna studeerde hij in India de Vier Fundamentele Tantrische Oefeningen. Geshe-La vertegenwoordigd in Nederland de Gelugpa richting die onder directe leiding staat van Z.H. De Dalai Lama.
In 1984 kwam Geshela kwam op uitnodiging van het Maitreya Instituut naar Nederland en werd de vaste leraar van het Maitreya Instituut waar tot 1992 les gaf. Sindsdien verblijft hij in Venray en zette hij zich in voor de wederopbouw van zijn klooster in Tibet. Door zijn onvermoeibare inzet lukte het hem om een geheel nieuw klooster op te bouwen in zijn geboorteplaats Tsagallo in Kham (Tibet). Tot op de dag van vandaag probeert hij door lezingen fondsen te werven voor de inrichting van het Kenda-kloosterin Tibet, en het steunen van het Drepung Loseling klooster in India. Door zijn grote kennis en ervaring op alle gebieden van het Tibetaanse Boeddhisme is hij een zeer gewaardeerde leraar geworden. Hij geeft les op een bijzonder openhartige manier, afgestemd op de situatie in Nederland. Hij wordt door de Dalai Lama ook wel de 'Holland-Geshe' genoemd.
Hij is schrijver van het boek: Innerlijke Evolutie. Een beknopte uitleg over de Stadia van het Pad naar Verlichting (Lam Rim). (Uitgeverij Maitreya )


De Tara Puja

Tara (Dolma in Tibetan) is de vrouwelijke bodhisattva die beschouwd wordt als de belichaming van Boeddha’s verlichte activiteit.
Tara belichaamt het vrouwelijke aspect van compassie en is een emanatie van de bodhisattva Avalokiteshvara
Volgens overlevering deed Tara een plechtige gelofte om gedurende haar hele spirituele pad haar vrouwelijke vorm te behouden en om in diezelfde vorm de volmaakte verlichting te bereiken
Ze representeert de verdienste van welslagen en succes.
De verering van Tara werd hoofdzakelijk gepropageerd door Atisha in de 11e eeuw
Er bestaan 21 vormen van Tara met elk hun specifieke eigenschappen. De recitatie van der mantra van de 21 Tara’s is een veel voorkomende beoefening
De Cittamani Tara, wordt in de Gelugpa-school van hetTibetaanse boeddhisme meestal vereert op het hoogste niveau van de Yoga Tantra, en afgebeeld als Groene Tara
Witte Tara (Tib. Dolkar) die geassocieerd wordt met lang leven, is in het Chinese boeddhisme bekend als Pai-i Kuan-yin 

‘GREEN TARA,
The emanation of Skilfull Means and Active Compassion’

Tulku SonamTara also known as Jetsun Dolma in Tibetan, is a female Buddha. She is the "mother of liberation", and represents the virtues of success in work and achievements.
Within Tibetan Buddhism Tara is regarded as a Bodhisattva of compassion and action. She is the female aspect of Avalokitesvara (Chenrezig).
She is known as the Mother of Mercy and Compassion. She is the source, the female aspect of the universe, which gives birth to warmth, compassion and relief from bad karma as experienced by ordinary beings in cyclic existence. As Green Tara she offers succour and protection from all the unfortunate circumstances one can encounter within the samsaric world.

Tulku Sonam (Sonam Choedup) werd op 6 juli 1972 geboren in Washi, een dorpje in Kham in East-Tibet, als de op twee na jongste van elf kinderen.De abt van het nabijgelegen klooster, Tulku Trinle Gyatso Rinpoche, zag in Sonam Choedup de reïncarnatie van een zeer hoge lama. Hij volgde onderwijs van authentieke lama’s, o.a. in het Sera klooster.

Op zijn 23-e keerde hij terug naar de omgeving van zijn dorp om zich drie jaar lang terug te trekken in een grot om te mediteren. Hij vluchtte Tibet uit toen hij 26 was, ging naar Dharamsala en ontving onderwijs en inwijdingen van de Daila Lama. In Bodhgaya ontving hij onderwijs van Z.H. Penor Rinpoche.

Nu woont hij in het Sera klooster in Balakuppy (India), onderwijst monniken en leert Engels. Sinds 2 jaar onderwijst hij ook in Duitsland en Nederland. 

PATIENCE
The antidote to anger’

Tulku Sonam

Teachings with Amnyi Trulchung Rinpoche Patience is a gentle skill. Like all skills, we need to practice if we hope to be good at it. When we are offended or mistreated, our habitual response, too frequently, is to meet the negative with more negative. We lash out verbally or physically or else we hold a hurt resentment inside. Our feelings of anger are painful and give way to more hurt—remorse, guilt, confusion and anxiety.The way to counteract anger is to change our habits and develop patience. Over the weekend, Amnyi Trulchung Rinpoche will help us discover, through observation and analysis of our own experience, compelling reasons why we should develop patience. Step by step we can learn how to develop it and lay the foundations of a happy life.

All Welcome.

OBA is jarig en trakteert!

logo

OBA logoIn samenwerking met het Steunpunt Vrijwilligerswerk ZuiderAmstel organiseert de Bibliotheek Buitenveldert op vrijdag 6 maart een Beurs voor Zorg en Vrije tijd in Buitenveldert. Voor elke bezoeker gratis thee en koffie met wat lekkers! Tijdens de Beurs zijn diverse organisaties met informatie aanwezig zoals: Loket Zorg en Samenleven, Cordaan, Osiragroep, Joods Hospice, Wijkpost voor ouderen, Algemene Hulpdienst, De Zonnebloem, het Promoteam van de bibliotheek, JMW 50+ en het Steunpunt Vrijwilligerswerk ZuiderAmstel. Ook zullen er demonstraties gegeven worden van verschillende vrijetijdsclubs zoals; Reiki, Tarot, Tibet Art Movement, Koersballen, het Binnenhof zangkoor etc.

Locatie: MFC adres: A.J. Ernststraat 112, 1082 LP Amsterdam.
Tijd:
10.00 – 16.00 uur Beurs in de Theaterzaal
10.30 – 12.00 uur zigeunermuziek door Noa Eyl en Dani Luca
11.00 uur opening door Elisabeth Eyl en dichter Jos Zuijderwijk
14.00-16.00 uur demonstratie Koersballen in de Hoekzaal
13.00-14.00 uur Tibetaans Groene Tara ritueel in de Theaterzaal
14.00-15.00 uur Binnenhof zangkoor zingen liederen in de Theaterzaal
15.00-16.00 uur Tibetaans Groene Tara ritueel door Tibet Art Movement in de kleine sportzaal
Toegang gratis !

Locatie: Bibliotheek Buitenveldert adres: Bibliotheek Buitenveldert, W.v.Weldammelaan 5, 1082 LT Amsterdam. T 020 6422100
Middagprogramma in Bibliotheek Buitenveldert:
13.00-14.30 uur zigeunermuziek door Noa Eyl en Dani Luca
14.30 uur Opening door stadsdeelvoorzitter Duco Adema en toespraak door Hans van Velzen, directeur van de Openbare Bibliotheek Amsterdam
14.45 uur lezing door Prof. Dr. Douwe Draaisma over de werking van het geheugen.De heimweefabriekNieuwe leden het boek ‘De Heimweefabriek’ cadeau! Prof. dr. D. (Douwe) Draaisma Bijzonder hoogleraar Geschiedenis van de Psychologie De Heimweefabriek Wijsheid komt met de jaren. Maar vergeetachtigheid gaat haar voor. En daarom zetten we alles in om ons geheugen scherp te houden, van braintraining tot vitaminepreparaat. Maar is het zinvol al die hersengymnastiek? Douwe Draaisma neemt het op voor het oude geheugen. Met oog voor detail ontzenuwt hij de gemeenplaatsen over het brein en vertelt op liefdevolle wijze het ware verhaal over de dingen die voorbij gaan. Over de ongrijpbaarheid van de herinnering, de markt van het grote vergeten en over de heimwee naar de wereld die alleen nog in de herinnering bestaat. Maar ook over de onverwachte genoegens van een ouder wordend geheugen, zoals het zogenaamde reminiscentie-effect,dat maakt dat herinneringen aan de jeugd soms met nieuwe kracht terugkeren. De Heimweefabriek maakt duidelijk dat de tijd niet alleen iets doet met het geheugen, het geheugen doet ook iets met de tijd.

 

 

 

 

Lama Geshe Ngawang Zopa

lama ZopaLama Geshe Ngawang Zopa (India, 1967) deed op elfjarige leeftijd zijn intrede in het Sera Je klooster in Zuid India. Hij behaalde met succes de hoogste graad voor universitair docenten in de boeddhistische filosofie. Van 2000 t/m 2002 voltooide hij de tantrische post-Lharam opleiding. Hij kwam in 2006 naar Nederland om de Dharma te verspreiden. De nog jonge leraar Geshe Ngawang Zopa (41) deelt met zijn warme en inspirerende persoonlijkheid niet alleen zijn kennis met anderen maar weet hen ook in het hart te raken.

 

  

  

Few notes from Tashi Norbu

Buddha painting

In the painting course students can join the class without hesitation even if they think that they do not possess a painting talent. We believe that our way of teaching the lessons will allow the student to easily learn and follow the instructions given. During the first part of the course we focus on the creation of the Buddha image with and without sacred measurements, the same will happen with the creation of the image of the Goddess Green Tara.

Goddess Green Tara painting

Tulka Lama LobsangMindfullness – an evening with Tulku Lama Lobsang

Eén keer Tulku Lama Lobsang horen spreken en je krabt je stevig achter je oren." Salt

"Een Tibetaanse monnik die jong is en met humor en charme zijn verhaal vertelt over heel maken en rust vinden." Zens

"Hij is jong, luchtig en toegankelijk. Een boeddhist van de eenentwintigste eeuw." Happinez

www.tulkulamalobsang.org

NB: Er is ook nog plaats is voor een bijzondere weekend workshop op 9 en 10 mei in Amersfoort: Tog Chõd.
Tog Chõd is een bewegende vorm van meditatie (mbv een houten zwaard) om angst en verwachtingen te overwinnen


 

TIBET ART MOVEMENT PRESENTEERT IN ‘THE ABC TREEHOUSE”

www.treehouse.abc.nl
www.tibethouse.nl
 
 

EXPOSITIE

 

Deelnemende Kunstenaars:
Paul Hilkens, Tashi Norbu, Peter Rokven en Simonetta Ronconi

 

Opening: 9 juli 2009 van 18.00 tot 20.00 uur
De expositie is van 3 tot 26 juli 2009, open op donderdag t/m zondag van 13.00 -18.00 uur.


“The ABC Treehouse is a project of The American Book Center: www.abc.nl”

ABC TREEHOUSE - VOETBOOGSTRAAT 11 - 1012 XK AMSTERDAM - Tel: 020 423 0967

 

 

TIBETAN ART OF PAINTING

Leer Tibetaans Buddha schilderen in een dag met Tashi Norbu

Datum: 5 september 2009 van 10.30u - 17.00u

Naast de doorlopende 3 maandelijkse Traditionele Tibetaanse Buddha Schildercurus (start Sep 2009,dinsdag avond - zie website T.A.M.) geeft Tashi Nobu nu ook een 1 dag introductie workshop Buddha Schilderen (5 sepember 2009).
Ben jij geinteresseerd en wil je dit zelf ook kunnen? Dit is absoluut mogelijk in 1 dag!
Door Tashi's manier van lesgeven leer je snel en gemakkelijk hoe je in 1 dag een prachtig Buddha Schilderij zelf kan maken.
Ervaring is niet nodig! Geef je nu op!

Wat leer je in deze dag?

  •  kennismaking met traditionele Tibetaane schilderkunst, symboliek en filosofie
  •  traditionele geometrie om het perfecte Buddha hoofd te schilderen
  • eerst leer je deze te tekenen en daarna leer je hoe je deze goed op het doek kunt neerzetten

Prijs: € 40,- inclusief materialen en een heerlijke Tibetaanse lunch
Locatie: Temple, Prins Hendrikkade 20-21, Amsterdam
Contact: +31-643 119 269
Email: tashi@tibetartmovement.com

Om zeker te zijn van deelname gelieve €45,- over te maken op Triodos Bank Rek. nr. 390195782 Stichting Tibet Art Movement .
t.n.v Tibet Art Movement, Amsterdam O.v.v 'Buddha Schilder workshop'


Tashi Norbu
+31 (0) 6 43 11 92 69
tashi@tibetartmovement.com
www.tibethouse.nl

 

 
 

 

Ode to Yeshe Dawa

Ode to the Divine Feminine Principle

Ode to Yeshe Dawa
 
The Legend of Yeshe Dawa - Ode to the Divine Feminine Principle is the first expression of
The Green Tara Project initiated in September 2008 by Simonetta Ronconi for Tibet Art Movement, an initiative by Tashi Norbu evolved into Tibet Art Movement Foundation
in April 2009.
A fortunate series of events has brought Simonetta Ronconi in contact with Peter Rokven, who was also looking for a way to express his artistic concept of Green Tara.
Peter’s vision, sensitivity and great professional skills blend perfectly well with Simonetta’s ideas and concepts.
Determinant for this first common plan is evidently the gracious presence and energy of Dechen Dolma, who wishes to contribute to Tibet by participating in The Green Tara Project.
 
Green Tara is the divine feminine principle of the Vajrayana Buddhist tradition, in the form of the twenty-one Taras, different aspects of the female Buddha of compassionate action. 

www.tibethouse.nl and www.peterrokven.com

Simonetta Ronconi

The feminine principle and spirituality at large have always been present in Simonetta Ronconi’s life. Born in Rome, she grew up in the best playground ever: the ancient city of Ostia, Ostia Antica. The temple of Diana was her favourite, the one dedicated to Ceres was great but the whole city exuded beauty and a reverence for the goddesses. Since then art, harmony, beauty and female wisdom are the pillars of her existence. She has dedicated many days of the last 21 years to self studies on female spirituality and psychology. Thanks to the Teachings of H.H. The Dalai Lama in 2006, “The Middle Way”, a new perspective in life has slowly begun to take form. Tara, the Mother of all Buddhas, the transcendental wisdom of non-dual bliss and voidness, which sees the absolute and conventional truth of all existence represents for Simonetta the highest form of the feminine archetype, the Goddess of Spiritual Transformation. Simonetta views Tara as the highest evolution of this universal aspect of consciousness.

Simonetta

simonetta@tibetartmovement.com
www.tibethouse.nl/simonetta.htm
Co-founder and Secretary
Tibet Art Movement Foundation

Peter Rokven

The portrait photographer Peter Rokven (1971) has always tried to capture the essence of the portrayed and consider the photographic process an intuitive path to self expression.
The collaboration and friendship with Paul Hilkens and Tashi Norbu play an important role in his life. One of his main concerns are human rights in general and particularly in Tibet.
A synchronic strings of events has brought Peter in contact with Simonetta Ronconi. Their common vision of the feminine archetype has allowed them to develop a concept dear to them.

Rokven

His philosophy: Give without expectations
www.peterrokven.com
info@peterrokven.com
Tel 0031 627057462

 

  

  

Tenzin

Tenzin


Tenzin


Tenzin


Tenzin


 

  

Ngawang


Ngawang


Ngawang


Ngawang


 

  

Buddha painting workshop

Painting Buddha

Tibetan artist, Tashi Norbu organizes a 1 afternoon introduction Buddha face painting workshop in Weesp. Are you interested and would you like to learn how to do it yourself! It is absolutely possible in 1 afternoon! Because of Tashi’s way of teaching you’ll learn quick and easy how you can create such a beautiful Buddha face painting yourself. There’s no experience needed. Enroll now!

What will be taught?

Reservation: tashi@tibetartmovement.com
Please transfer 45 euro (painting materials included) to Stichting Tibet Art Movement
Triodos bank account number 390195782 Amsterdam The Netherlands
IBAN NL51 TRIO 0390195782
 

Suze Weitjens

Suze Weitjens

Suze Weitjens is werkzaam als advocaat-mediator te Utrecht.

Als mediator begeleidt zij gesprekken tussen twee mensen die een kwestie hebben die zij in goed overleg met elkaar willen oplossen. Het kan hierbij gaan over een conflict in een arbeidsrelatie of een burenruzie. Ook kan het gaan om twee mensen die willen scheiden in goed overleg.

Tijdens de introductie-mediation op zaterdag 24 oktober 2009 laat Suze Weitjens zien welke spelregels worden toegepast om er voor te zorgen dat een mediationgesprek tot een voor alle betrokkenen bevredigende oplossing leidt.


 

Lama Geshe Ngawang Zopa

lama ZopaLama Geshe Ngawang Zopa (India, 1967) deed op elfjarige leeftijd zijn intrede in het Sera Je klooster in Zuid India. Hij behaalde met succes de hoogste graad voor universitair docenten in de boeddhistische filosofie. Van 2000 t/m 2002 voltooide hij de tantrische post-Lharam opleiding. Hij kwam in 2006 naar Nederland om de Dharma te verspreiden. De nog jonge leraar Geshe Ngawang Zopa (41) deelt met zijn warme en inspirerende persoonlijkheid niet alleen zijn kennis met anderen maar weet hen ook in het hart te raken.

 

Lezing in Weesp op 25 Oktober 2009

Shamatha / Zhi ne / Calm Abiding / Meditative of Gestilde Concentratie

Samatha betekent 'kalm' of 'kalmte' in de taal Pali, en is een van de concepten of technieken die vaak gebruikt worden in de leer en beschrijving van meditatie in de Theravada traditie van het boeddhisme. Het wordt vaak beschreven óf als tegenstelling tot vipassana (inzichts) meditatie, of als ondersteunend en samengaand met vipassana meditatie. Onder samatha-meditatie kunnen die vormen van meditatie worden verstaan, welke het kalmeren van de geest als voornaamste doel hebben.
Samatha wordt op verschillende manieren begrepen en uitgelegd. In de Birmese traditie van het Theravada doet men vaak minderwaardig over de praktijk van samatha; het leidt volgens hen niet direct tot vipassana of inzicht en is daardoor van weinig nut. In Thailand echter wordt samatha benadrukt als een belangrijk onderdeel van de boeddhistische praktijk, en beschouwt men het als een hulpmiddel; wanneer de geest echte kalmte bereikt heeft, kan men snelle en diepe resultaten boeken met vipassana meditatie.
14.00 – 15.30 Teaching over Shamatha
15.30 – 17.00 Practical meditation session; Question and Answer
Reservation: tashi@tibetartmovement.com

Please transfer 40 euro to Stichting Tibet Art Movement
Triodos bank account number 390195782 Amsterdam The Netherlands
IBAN NL51 TRIO 0390195782 

  

Sup-Hee

Suze Weitjens

Sup-Hee is a spiritual writer, artist and meditation teacher. Her Dutch books Lightwork and Give Yourself Abundance are published by Kosmos Z&K and Akasha. The English Translation of Give Yourself Abundance is in the making, as well as her new book: ‘Divine Child’. Both will be published end of this year.
www.suphee.com

Erratum:
In our Newsletter there were some little mistakes about this cours: The location is of course Amsterdam and the cost is 45,- euro.

Buddha painting workshop

Painting Buddha

Tibetan artist, Tashi Norbu organizes a 1 afternoon introduction Buddha face painting workshop. Are you interested and would you like to learn how to do it yourself! It is absolutely possible in 1 afternoon! Because of Tashi’s way of teaching you’ll learn quick and easy how you can create such a beautiful Buddha face painting yourself. There’s no experience needed. Enroll now!

What will be taught?

Leer Tibetaans Buddha schilderen in een dag met Tashi Norbu

Datum: 17 januari 2010 van 13.00u - 18.00u

Naast de doorlopende 3 maandelijkse Traditionele Tibetaanse Buddha Schildercurus (zie website T.A.M.) geeft Tashi Nobu nu ook een 1 dag introductie workshop Buddha Schilderen.
Ben jij geinteresseerd en wil je dit zelf ook kunnen? Dit is absoluut mogelijk in 1 dag!
Door Tashi's manier van lesgeven leer je snel en gemakkelijk hoe je in 1 dag een prachtig Buddha Schilderij zelf kan maken.
Ervaring is niet nodig! Schrijf je nu in!

Wat leer je in deze dag?

Prijs: € 45,- inclusief materialen en een heerlijke Tibetaanse lunch
Locatie: Temple, Prins Hendrikkade 20-21, Amsterdam
Contact: +31-643 119 269
Email: tashi@tibetartmovement.com

Voor deelname gelieve €45, - over te maken op Triodos Bank Rek. nr. 390195782 Stichting Tibet Art Movement .
t.n.v Tibet Art Movement, Amsterdam O.v.v ' Buddha Schilder workshop 17 januari 2010'

Reservation: tashi@tibetartmovement.com
Please transfer 45 euro (painting materials included) to Stichting Tibet Art Movement
Triodos bank account number 390195782 Amsterdam The Netherlands
IBAN NL51 TRIO 0390195782